"Célozd meg a Holdat! Még ha elhibázod is, a csillagok közt landolsz." /Les Brown/

Csillagkulcsok

Csillagkulcsok

Hogyan kezdd el a változást ? -A különleges alakulatod

2017. június 28. - Nagy Rajmi

Kevés olyan ember van a közeledben, aki hozzád hasonló gondolkodású? Ez zavar Téged? Szeretnél hatékonyabb lenni? Vagy szeretnél egy olyan kört, akikkel mindent megoszthatsz és segítenek Neked, ha szükséged van rá? Mert ha ezek közül egy kérdésre is az a válaszod, hogy: Igen! Akkor ez a cikk Neked lett megírva, hiszen a mostani cikkem arról fog szólni, hogy hogyan építhetsz ki egy olyan csapatot, akikkel együtt gondolkodva sokkal sikeresebb lehetsz.

ateam.jpg

 Sztoritájm

Hogy kezdődött nálam? Ja és, mi a célja?
Számomra ez az egész úgy jött, hogy mindig törekedtem arra, hogy legyen olyan csapatom, amiben mindnyájan egy közös célra koncentrálunk. Viszont rengeteg kudarcom volt ilyen téren, hiszen 14-15 évesen még egyáltalán nem voltak nagy vízióval megáldva a velem egykorúak. Aztán ahogy idősebb lettem kezdett jobban megnyílni a világ, és az olvasási szokásomnak köszönhetően a kezem ügyébe akadt Napoleon Hill - Gondolkodj és gazdagodj! c. könyve, amiben -többek közt- a Mesterelmeelv is le van írva. Ennek az elvnek pedig az a lényege, hogy 1+1 több lesz, mint 2. Pontosabban kifejezve, ha már csak 2 ember összedugja a fejét, akkor az eredmény sokkal jobb lesz, mintha külön-külön csinálták volna. Ez a lényege az egésznek és ezért ennyire hatékony. Szóval jöhetnek a lépések! 

 1. lépés: Tervezd meg!

tervezes.jpeg
Mielőtt belekezdenél a társaid megkeresésébe, nem árt, ha tudod, mi valójában a célod. Hiszen ha össze-vissza lövöd a nyilaidat, akkor sosem fogsz beletalálni a céltáblába (egy Coelho veszett el bennem, bocsi...). Szóval határozd meg, hogy: Milyen társakat keresel? (az sokat segít, ha Veled egy szinten lévő embereket keresel) Mit akarsz elérni egy ilyen csapattal? Mit tudnál adni másoknak? (legfőképp valamilyen tudásra,képességre,kapcsolatokra,tapasztalatokra kell gondolni) Hol üléseznétek? (elég, ha csak ötleteket írsz, mert később úgyis megbeszélitek, illetve változhatnak a helyek) Hogyan működne? (ezt is elég csak röviden átgondolni) Milyen alapelvei legyenek?
Mellesleg itt is sokat segíthet a vonzás törvénye. Vagyis ha Te folyamatosan vizualizálod, leírod és átérzed a célod, akkor sokkal hamarabb megvalósulhat!

2. lépés: Keresd a sasokat!

sasmadar.jpeg
Valahogy meg kell találni ezeket az embereket, nem igaz? De mégis hogyan? És miért pont "sasokat"?
A megfelelő társak megtalálása nem egy könnyű feladat. Viszont ha megvannak a céljaid és cselekszel is, akkor könnyebben megtalálod a sasokat. Akikre azért van szükség, mert ők nem fognak kifogásokkal jönni, ha valami project-be szeretnél vágni velük. Illetve nem ragadnak le a szintjükön, mert ég bennük a vágy, hogy jobbá váljanak. Őket pedig 3 módszerrel találhatod meg:
1. Barátzóna: Ezalatt azt értem, hogy közeli barátaidat szintén felkeresheted ezzel, hogy érdekli-e őket vagy akár ajánlást is kérhetsz tőlük ez ügyben. (Itt azért az segít, ha nem csak futva említed meg egy "potenciális" barátodnak, hanem szépen leülsz vele erről beszélgetni.)
2. Facebook: A legnagyobb közösségi oldal a Facebook, ezáltal sokkal könnyebben megtalálhatod a célközönséged egy frappáns kiírással, hogy Te egy ilyen csapatot tervezel létrehozni. Ebben leírhatod, hogy: Mi a célja? Kiket keresel? Mit tudsz adni/mit tud adni a csapat a későbbiekben? vagy bármit, amit Te jónak látsz!
3. Extrovertált: Ez a módszer csak annyit jelent, hogy keresd azokat a helyeket, ahol Hozzád hasonló embereket találhatsz. Pl.: Ha Te céltudatos egyén vagy, akkor keress embereket előadásokon, csoportokban, képzéseken, illetve akár különböző klubokban.

3. lépés: Vezesd a csapatod!

leader.jpeg
Elérkeztünk a legnehezebb lépéshez, hiszen itt már ténylegesen cselekedned kell, mint vezető. Bár ezt annyival meg tudod könnyíteni, hogy ha találsz magad mellé egy másik vezető egyéniséget és együtt kezditek el építeni a csapatot. Viszont amint a kezdeti stádiumon átlendülsz, onnan már sokkal könnyebb lesz. Hiszen az a cél, hogy mindenki egyenlő részt vegyen ki a feladatokból, mint a többiek, így segítve egymást.
Na de mit is takar a vezetői egyéniség? Ahhoz, hogy vezetővé válj elég sok mindenbe energiát kell fektetned. Pontosabban:
1. Felelősségvállalás (pl.: a tetteidért, az ígéreteidért, a csapat összehangolásáért)
2. Találkozók szervezés (pl.: helye, ideje, témája)
3. MOST-ban való cselekvés (vagyis ne halogasd a dolgokat)
4. Problémamegoldás (mindent beszéljetek meg
Ezekkel megfelelően tudod motiválni a csapattársaidat és ennek az lesz az eredménye, hogy ők is így fognak viselkedni! ;)

4. lépés: Építsd ki a rendszert!

rendszer.jpg
Miután kialakult egy kis egészséges összhang a csapatban, szépen belevághattok a rendszer kidolgozásába. Amire azért van szükség, hogy hatékonyan tudjatok együttműködni és ne keverődjön minden össze. A rendszer természetesen csapatonként változhat, de van pár elég jó technika, amiket ha alkalmaztok, akkor sokkal könnyebbé tehetitek a közösségetek fejlődését. A technikákat pedig 2 nagyobb csoportra osztanám. 
1. OFFLINE: Ebbe a csoportba tartoznak a találkozók és a csapatépítő programok. A kezdetekben viszont leginkább csak a megismerkedés a célja, amikor mindenki beszámol a saját életéről, a terveiről és arról, amit fontosnak tart. Emellett nem árt azt sem tisztázni, hogy miket vártok el egymástól, így az alapelvek tisztázása szintén célszerű. 
Majd a későbbiekben úgy érdemes a találkozókat szervezni, hogy: Először mindenki mesél 1-2 percben arról, hogy mi történt vele az utolsó találkozó óta. Aztán elkezdődhet a problémamegoldás, ami bármilyen területet érinthet és lehet személyes, illetve csapat szintű is (pl.: közös project-eknél). Ezeket pedig le lehet írni, hogy megmaradjon a későbbre. Ennyi az egész.
A találkozókat pedig lehetőleg olyan helyen érdemes tartani, ahol nyugodt a környezet és nincs lehetősége másoknak zavarni a beszélgetést. 
2. ONLINE: Azon kívül, hogy a problémákat személyesen a legkönnyebb megoldani, sokat tud segíteni a leendő csapatodon, ha online felületen szintén működik. Egy Facebook-os csoport, amiben új információkat osztotok meg, ötleteltek vagy csak beszélgettek. Illetve sokat dobhat a csapatodon, ha van egy saját Drive-otok, ahová feltöltitek a heti/havi/éves céljaitokat és az egyéb ötleteiteket. (Meg később majd a találkozók tanulságait.)

Mit is adhat a későbbiekben egy ilyen csapat?

mastermindmostmartenyleg.jpeg

A cikkem eddigi részében csak arról olvashattál, hogy így hatékonyabbá tudod tenni az életetedet és a sikereidet hamarabb elérheted. De emellett van egy sokkal bensőségesebb vonulata...  Ezért tanácsolnám azt, hogy ne az legyen az elsődleges célod, hogy a sikereid által a pénzügyeid is meredeken húzzanak felfelé. Hiszen ha azt tűzöd ki, hogy legyen egy olyan csapatod, akikkel mindent meg tudsz beszélni, akkor az az életed minden területén a hasznodra lesz! Illetve így nagyon erős barátságok is létrejöhetnek, amiknek később szintén rengeteg pozitív hatása lesz! 

ÉS A NAGY BEJELENTÉS: A csapatommal elhatároztuk, hogy júliusban indítunk egy Online Mesterelme csapatot. Szóval ha úgy érzed, hogy sokat tudnál adni másoknak és elég céltudatos vagy, akkor keress meg bátran Facebook-on vagy email-en (csillagkulcsok@gmail.com) !

Az élet csapatjáték. 

-Richard Russo

Remélem sokat tudtam segíteni ezzel az írásommal, de ha szükséged lenne még segítségre, akkor bármikor megkereshetsz! Sok sikert kívánok Neked! ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagkulcsok.blog.hu/api/trackback/id/tr1712613917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása